banner met geparkeerde autos

Vooruit of achteruit inparkeren?

Veel mensen parkeren vooruit in het parkeervak omdat dit makkelijker is. Maar achteruit parkeren is veiliger, en goed bekeken zelfs sneller, en, ... makkelijker! De redenen zijn bekend, maar behalve deze te noemen zal ik ze ook onderbouwen met simpele plaatjes. De bekendste redenen zijn:

1. Vooruit parkeren neemt meer ruimte

Met vooruit inparkeren en achteruit wegrijden heb je veel meer ruimte nodig om de bocht te nemen. Dat betekent dat je niet elke vrije plek kan gebruiken, en ook meer kans op parkeerschade.

2. Achteruit parkeren geeft meer overzicht en is veiliger

Achteruit inparkeren betekent vooruit wegrijden, met meer overzicht op de weg dus minder kans op een aanrijding.

3. Sneller weg

Vooruit wegrijden is uiteraard veel sneller. Instappen en gaan. Maar omdat inparkeren en uitparkeren in feite dezelfde manoevre is, is achteruit inparkeren, als je eerlijk bent, vaak ook sneller dan vooruit inparkeren.

De achtergrond van deze redenen ligt in het simpele feit dat alleen de voorwielen stuurbaar zijn. Door de voorwielen naar opzij te sturen kan de voorzijde van de wagen zich behoorlijk zijdelings verplaatsen. De achterwielen kunnen de voorwielen slechts volgen, maar de achterzijde van de wagen niet zijdelings verplaatsen.

Voor meer wendbaarheid zouden de achterwielen ook stuurbaar moeten zijn. Sommige vrachtwagens hebben inderdaad stuurbare achterwielen.

Dit artikel gaat niet over fileparkeren. De reden is dat het daarbij weinig discussie behoeft om in te zien dat, als je niet heel veel ruimte hebt, er weinig anders op zit om eerst achteruitrijdend de achterwielen in het vak te zetten, en daarna de voorwielen er in te zetten door flink sturen en een beetje heen en weer te steken. Vooruit fileparkeren in een beperkte ruimte zonder stuurbare achterwielen is geen optie.

de ruimte die nodig is om een bocht van 90 graden te maken

De basis van het inparkeren is een bocht van 90 graden. In figuur 1 zie je een doorsnee personenauto een bocht van 90 graden maken. De totale ruimte die daarvoor nodig is, zie figuur 2, is geen symmetrische figuur.

Door deze figuur op twee manieren in het parkeervak te steken zie je een kolossaal verschil.

Het achterste eind van deze figuur is smaller dan het voorste eind, en past dus makkelijker in een parkeervak. Het andere eind is breder en langer, en past beter op jouw helft van de rijweg.

Keer je deze figuur om, dan past het voorste deel door zijn breedte slecht in het parkeervak, en steekt het door zijn lengte uit tot ver in de andere helft van de rijweg.

de manouvres om vooruit of achteruit in te parkeren

In figuur 3 zie je twee parkerende auto's, de bovenste parkeert vooruit, en de onderste achteruit. Omdat de manouvre voor in- en uitparkeren dezelfde is, kan je de benodigde ruimte in deze figuren beide zien. Let ook op de as van de weg en de tegenliggers.

Laten we nu in detail kijken hoe het vooruit inparkeren in zijn werk gaat.

De figuur voor de 90-graden bocht laat zien hoever de auto eerst moet uitwijken om in het parkeervak terecht te komen. Daarbij komt deze ruim op de andere weghelft, met alle problemen van dien. Als het druk is, wordt het inparkeren bijzonder lastig.

De benodigde ruimte op de verkeerde weghelft is nog erger, want om het startpunt in te nemen in de figuur van de 90-graden bocht komt de auto zelfs nog iets extra links buiten de figuur.

Als er veel ruimte is, bijvoorbeeld als de parkeervakken ter weerszijden leeg zijn, is het vooruitparkeren natuurlijk een makkie. Maar dan is achteruit parkeren ook makkelijk, maar, toegegeven, om precies midden in het vak uit te komen is vooruit parkeren uiteraard makkelijker.

Maar wat nu als tegen de tijd dat je wilt wegrijden er auto's naast die van jou zijn bijgekomen? Dan moet je alsnog die grote draai over de andere weghelft maken, maar nu achteruit. Dubbel lastig: je hebt achteruit weinig zicht, en daar is het risico op ongelukken groot.

Een catastrofe als er, door drukte, ook nog een auto acher je geparkeerd staat, dus in de figuur op de andere weghelft. Dan kom je misschien wel helemaal niet meer uit je vak.

Bij het vooruit inparkeren tussen andere auto's in kom je niet zomaar midden in het vak uit. Als je niet ver genoeg kunt uitwijken voor je de bocht neemt, kom je rechts van het vak uit, en zouden de deuren niet open kunnen. Om de achterwielen in het vak te krijgen moet je enkele malen achteruit en weer vooruit steken, omdat de achterwielen niet zomaar opzij kunnen. En dat steken is ook een groot risico voor aanrijdingen.

Bij vooruit inparkeren ontkom je vaak niet aan achteruit manoevreren, dus wat is er nu nog over van het voordeel op achteruit inparkeren?

Omdat het met vooruit inparkeren vaak krap is met de ruimte, is er veel kans op parkeerschade.

Alle redeneringen zijn voor het achteruit inparkeren in principe precies tegengesteld aan het vooruit parkeren. Toch even ook deze manoevre in detail.

Om zo makkelijk mogelijk in een smal vak in te parkeren, rijd je eerst zo dicht mogelijk naar de reeds geparkeerde auto's toe en manoevreer je je rechter achterlicht dicht tegen de rechterzijde van jouw parkeervak. Daarna draai je er meestal achteruit in een keer midden in.

Door eerst dicht tegen de geparkeerde auto's te manoevreren, verklein je de kans dat achteropkomende fietsers en voetgangers, zeker op een groot parkeerterrein, je rechts voorbij willen gaan op het moment dat je stilstaat om in zijn achteruit te schakelen.

Tevens voorkom je daarmee dat je in conflict komt met verkeer op de andere weghelft, weer een zorg minder.

Bij de draai achterwaarts zal de voorzijde van je wagen in de richting van de andere weghelft bewegen, maar omdat je daarvan al wat afstand van hebt genomen, is de kans klein dat je die weghelft ook echt bereikt.

Tijdens de draai achterwaarts kom je weinig risico tegen, immers, je begeeft je in een leeg parkeervak. Dus dat slechte zicht achterwaarts hindert niet, er is weinig om je zorgen om te maken. Let in de rechter spiegel op de afstand tot de geparkeerde auto. In de linker spiegel hoef je nauwelijks te kijken omdat je met een beetje mikken ruim afstand houdt tot de auto ter linker zijde.

Dan nog enkele quotes.

Ik zag een tv interview met een nieuwe directeur van de ANWB, een vrouw. Zij veegde de vloer aan met het imago dat vrouwen niet zouden kunnen rijden, door niet alleen te verklaren dat ze bij voorkeur achteruit inparkeerde, maar daar ook nog een paar goede redenen voor te geven, waaronder minder schade en minder ongelukken.

Verder een documentaire over de veiligheidsindustrie in Israel, waarbij je de tip kreeg om vooral altijd achteruit in te parkeren. Bij een dreiging ben je veel sneller weer weg.

Samenvattend is het misschien even slikken, die eerste keer proberen achteruit in te parkeren, maar hopelijk helpen de tekeningen hierbij. Daarna is het gewoon ideaal: achteruit inparkeren is zowel makkelijker als sneller en veiliger, een win-win situatie!